Українці відзначають початок Масниці

фото:poltava.to

В Україні сьогодні розпочалася Масниця, або Сиропусний тиждень – останній тиждень перед Великим постом. Назва «Масниця» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати.

Відомо, що Масницю святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масницю залишилася.

Останній тиждень масниці- мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.

Загалом Масниця вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки.

Джерело: Укрінформ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: