Вакцини немає, але порадили як не захворіти на грип

У Рівненській області немає вакцин проти грипу. Про це у медіа-центрі ERVE.UA заявила головний епідеміолог Рівненщини Людмила Яценя.

«У жовтні під замовлення на територію краю було завезено близько двох тисяч доз вакцини. Станом на зараз щеплення зробили лише 814 жителів області. Більшість з них осіб зробили щеплення через вимогу керівників установ, в яких вони працюють. Вакцини немає, бо її потрібно індивідуально замовляти»,- каже Яценя.


Лікар-санолог КЗ «Рівненський обласний центр здоров`я» РОР Валентина Копель зауважила, що варто робити стандартну профілактику в епідемічний період.


Зокрема, це провітрювання приміщення, міцний сон та прогулянка не менше 10 тисяч кроків за добу. Варто також обмежити своє перебування у місцях масового скупчення людей.

«Найкращий засіб, аби не захворіти – зміцнення імунітету. Для початку потрібно раціоналізувати харчування – багато вживати антиоксидантів та вітамінів, зокрема вітаміну С» - зауважує Валентина Копель.

Вона також розповіла, які продукти потрібно вживати найбільше під час епідемії. Зокрема, це болгарський перець, лимони, цитруси, квашена капуста, журавлина, ківі.

«Не потрібно забувати і про гарячі напої. Наприклад, хороший ефект дає чай із листя смородини, листя малини і шипшина. Останню також можна заварювати окремо - 20 ягідок на літр води», - розповідає Копель.

Якщо вітамін С вживати у таблетках, то не забувайте про добову дозу - 500 млг. А при хворобі норма цього препарату становить 1000 млг. на добу.

За словами завідувача відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктора Мороза, є люди, які потребують негайної вакцинації.

«Є три групи ризику, які потребують негайної вакцинації. Якщо вчасно не запобігти хворобі, це може дати в подальшому ускладнення на здоров`я. У першій групі ризику знаходяться вагітні жінки, але жодна з них ще не вакцинувалася проти грипу цього року. Важливо захистити осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, дихальної системи, осіб які мають захворювання на цукровий діабет, особи з надлишковою вагою. У групі під ризику перебувають люди, які часто контактують з іншими. Це медичні працівники, педагоги та особи, які працюють у сфері обслуговування»,- зауважує Мороз.


Вікторія МАКСИМЧУК 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: