Ніч перед Різдвом. Що варто знати

Ілюстраційне фото: bdzhola.com

Різдво вважається одним із найбільших релігійних свят. Напередодні, 6 січня, ввечір господині прибирали та вибілювали помешкання, застеляли скатертини та рушники і обов`язково готували на вечерю дванадцять страв.


Фото - Українські легенди

Головною стравою вечора є кутя. Кажуть, людина яка скоштує її хоч трішки буде здоровою цілий рік. Проте є ще багато обрядів, які потрібно зробити на напередодні Різдва. Про них кореспонденту ERVE.UA розповіла Валентина Темна, яка вже 23 роки займається збиранням фольклору та українських традицій.


Фото - IGotoWorld

За давніми традиціями на столі обов`язково має бути 12 пісних страв. Це і капуста, і тушкована квасоля, і рибний суп. За стіл потрібно сідати тільки тоді, коли зійде перша зірка на небі, адже вона сповіщає про народження Ісуса Христа.
 


Фото - igotoworld
 

Перед вечерею у дім батько або чоловік заносить дідуха. До цього жінка на столі під іконами має зробити із запашного сіна кубелечко в яке ставиться дідух. У сіно також потрібно ставити горнятко з кутею. Коли батько заносить кутю, діти мають лізти під стіл починати квоктати та мукати - це для того, щоб у сім`ї велося господарство.


Фото -  breakfast.net.ua

«У нас в сім`ї мама пекла багато пирогів, потім їх складала, ставала за ними і питала «діти, а ви мене бачите», ми відповідали «ні, не бачимо». Це робили для того, аби в наступному році був хороший врожай та достаток у сім`ї», - ділиться спогадами Валентина Темна.

Аби в наступному році вберегтися від нечистих сил на кожен кутик столу під скатертину клали по зубчику часнику. Під стіл обов’язково потрібно покласти щось залізне, щоб миші нічого не гризли в хаті.


Фото - Закарпаття онлайн
 

Перед тим, як їсти кутю, потрібно зачитати молитву. Першим скуштувати головну страву повинен найстарший у сім`ї. До того ж смакувати кутею потрібно стоячи та із заплющеними очима. Стоячи – щоб врожай не поліг у полі, а із закритими очима – щоб птахи не видзьобали пшениці та жита. За звичаєм на стіл також ставили чашечку із кутею для померлих.


Фото - 
 

«Наш дідусь навчив нас ворожити на святий вечір. Потрібно взяти свою ложку покласти її випуклою стороною доверху і на неї покласти кусень хліба. Вранці можна подивитися, якщо ложка перевернулася, це означає, що у цьому році людину може спіткати біда», - розповідає Валентина Темна.

Після вечері кутю потрібно залишити на столі. Адже є повір`я, що у цей вечір душі рідних, які померли приходять на вечерю. Тому, щоб їх не образити потрібно залишити для них кутю, можна і ще кілька страв, ложку, щоб вони теж змогли повечеряти.


Вікторія МАКСИМЧУК 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: